Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Μικάλεφ στις Σπέτσες


Ο κερκυραίος ζωγράφος Γιώργος Μικάλεφ παρουσιάζει τα ζωγραφικά του έργα στις Σπέτσες, στον χώρο του Ορλώφ restaurant, στο Παλιό Λιμάνι, από τις 27 Ιουλίου ως τις 8 Αυγούστου 2014.


Διατρέχοντας τα γνώριμα σε αυτόν μονοπάτια του λαϊκού σουρεαλισμού, ο ζωγράφος Γιώργος Μικάλεφ ταξιδεύει από την αγαπημένη Κέρκυρα στις αρχοντικές Σπέτσες και παρουσιάζει την επόμενη ατομική του έκθεση με τίτλο “Agnus Hominis” στον φιλόξενο χώρο του Ορλώφ restaurant στο Παλιό Λιμάνι.

Ο Γιώργος Μικάλεφ ανασύρει και πάλι σκηνές από τα δυσπρόσιτα βάθη της ανθρώπινης ψυχής με την αφηγηματική άνεση που τον διακρίνει, αυτή τη φορά όμως το θεματικό κέντρο της χρωματιστής του αφήγησης δεν είναι μόνο το παρελθόν που βασανίζει αλλά και το παρόν που απελευθερώνει και λυτρώνει. Στα πιο πρόσφατα έργα του αποτυπώνεται πια η αρτιγέννητη ηρεμία και τα όνειρα που συνοδεύουν το ξεκίνημα της νέας του ζωής. 

Οι αγαπημένοι Αμνοί του ζωγράφου κυριαρχούν και πάλι με τον βαθύ συμβολισμό τους, λειτουργώντας είτε ως εξαγνιστικό alter ego είτε ως ένα κλείσιμο του ματιού και ένα χαμόγελο αισιοδοξίας σε έναν κόσμο σκληρό και απάνθρωπο. 

Ο Γιώργος Μικάλεφ γεννήθηκε στην Κέρκυρα τον Χειμώνα του 85, οι ρίζες του όμως βρίσκονται στο Γκότζο της Μάλτας. Η έντονη ανάγκη για δημιουργία τον ώθησε να ασχοληθεί από πολύ μικρός με τις καλές και τις.. κακές τέχνες σε αρκετές απ’ τις μορφές τους, η ζωγραφική ωστόσο ήταν αυτή που τον απασχόλησε περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Από μικρό παιδί χρησιμοποιούσε μολύβια και μαρκαδόρους για να προεκτείνει τη ψυχή του πάνω σε μια λευκή επιφάνεια και έκτοτε δεν σταμάτησε να ζωγραφίζει, να δημιουργεί και να πειραματίζεται πάνω σε κάθε είδους επιφάνεια με χρώματα και με υλικά που του κέντριζαν το ενδιαφέρον και την περιέργεια.

Τον Αύγουστο του 2011 μαζί με τον ζωγράφο Παναγιώτη Μαυρόπουλο και τον γλύπτη Γιώργο Μέγκουλα πραγματοποίησαν έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής στην “Αίθουσα Τέχνης Τένεδος” στην Κέρκυρα. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην “Καλλιτεχνική Σχολή Κέρκυρας” με δάσκαλο τον Κώστα Τόμπρο για ένα έτος. Το 2012 εκθέτει μαζί με τον Παναγιώτη Μαυρόπουλο στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη και το 2013 παρουσιάζει την “Διπολική Διαταραχή των Χρωμάτων” στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη η οποία αποτελεί και την πρώτη του ατομική έκθεση.

Ο νεαρός ζωγράφος έχει συμμετάσχει επίσης σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στην Κέρκυρα, έχει ασχοληθεί με την εικονογράφηση βιβλίων και έχει λάβει μέρος σε παιδικές εκδηλώσεις στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα. Είναι μέλος της “Εικαστικής Κερκυραϊκής Ένωσης” από το 2010 και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης από το 2012 έως το 2014.